Salderen

Salderen

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie levert u terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat u terug levert. Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van uw zonnepanelen met de stroom die u hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Elke kWh die u terug levert mag u dus afstrepen van wat u opneemt. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: uw zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruikt u 3.500 kWh. U krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250). Nu kan je dus per kWh dat je terug levert een kWh van je energie rekening af strepen.


Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

Nu dat zonnepanelen steeds efficiënter en goedkoper worden, is de terugverdien tijd al stukken terug gedrongen ten opzichte van vorige jaren. De overheid gaat hierom minder geld besteden om mensen te motiveren zonne-enerie op te wekken aangezien het nu al op zichzelf een goede investering is, en zelfs zonder de salderingsregeling zal dat zo blijven. De salderingsregeling voor zonnepanelen is onlangs verlengd tot 2025. Na 2025 wordt het salderen tot 2031 afgebouwd. Tot 1 januari 2025 ontvang u voordeel op uw energiebelastingen, omdat u energie terug levert aan het net. Dit voordeel wordt elk jaar na 2025 met 9% afgenomen. waarna deze van het kalenderjaar 2030 naar 2031 de laatste stap van 28 naar 0 procent maakt om te zorgen dat het salderingspercentage vanaf 2031 daadwerkelijk 0 is. Hierna krijgt u nog wel een vast bedrag terug over de stroom die u terug levert van uw provider al hoewel dit stukken minder zal zijn dan wat je in eerste instantie voor stroom betaald.


Wat is er veranderd aan de salderingsregeling zonnepanelen?

Het bestaan van de salderingsregeling in de huidige vorm is verlengd tot 2025. Goed nieuws dus als u interesse hebt in zonnepanelen! De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. De komende jaren geniet u nog van de voordelen van de regeling. Na 2025 wordt het salderen tot 2031 langzaam afgebouwd. Dit houdt in dat in plaats van dat u 1 op 1 geld terug verdient, dat je bijvoorbeeld in 2025 nog voor 64% van stroom dat je terug levert ook betaald krijgt. Dit loopt dus geleidelijk af tot 2031 waar u nog een eerlijk bedrag, volgens de minister (de kale stroomprijs), terug krijgt voor wat u terug levert aan het net.


Hoe benut ik mijn panelen maximaal wanneer ik niet meer mag salderen?

Wanneer in 2031 je je stroom niet meer kan salderen en dus het terugleveren van stroom een stuk minder voordelig is is het een goede oplossing om meer energie te verbruiken wanneer je het opwekt, dus wanneer de zon schijnt. Denk aan voorbeelden zoals de wasmachine aanzetten in de middag, uw elektrische auto niet altijd 's avonds maar ook 's ochtends aan de lader leggen. Een ander alternatief is ook om zonneboilers te plaatsen, deze leveren niet terug en verminderen direct hoeveel gas je verbruikt voor warm water. Zonnepanelen en dergelijke zullen dus zelfs na 2031 nog altijd een slimme investering zijn voor uw huishouden over het lange termijn. Zie het figuur hieronder voor een overzicht van verwachte terugverdien tijden voor uw PV-installatie met de nieuwe salderingsregeling. Als u uw zonnepanelen aanschaft voor 2025, is er dus relatief weinig verlies als u het vergelijkt met het aanschaffen van een installatie, zowel nu als de voorafgaande jaren.


Zijn en blijven zonnepanelen een goede investering?

Jazeker! Het grootste nadeel van het verdwijnen van de salderingsregeling, is dat de dalende lijn in terugverdien tijd, enkele jaren terug word gezet. Het zal dus weer even duren voordat de terugverdien tijd zo laag zal zijn als dat het nu is. Toch blijven zonnepanelen een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Koopt u zonnepanelen? De Rijksoverheid verwacht dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Met de huidige spaarrente leveren uw zonnepanelen zo een stuk meer op dan uw geld op de bank. Bovendien bespaart u flink op de energierekening. Tot slot wordt uw woning meer waard.

Share by: