Zonnetrechtertjes vangen al het licht - BT duurzaam
Menu

Zonnetrechtertjes vangen al het licht

Ontwikkeling op langere termijn

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3355814/2012/11/30/Zonnetrechtertjes-vangen-al-het-licht.dhtml

Onderzoekers aan het vermaarde MIT hebben een nieuwe manier gevonden om veel meer energie uit zonlicht te halen. Met een soort minitrechtertjes kunnen ze meer kleuren van het licht omzetten in stroom.

De huidige commerciële zonnepanelen zetten zo'n 17 procent van het opvallende licht om in stroom. De rest gaat verloren door weerkaatsing of omzetting in ongewenste warmte. Dat komt doordat de zonnecellen vooral zichtbaar licht kunnen omzetten in energie, en andere kleuren min of meer ongemoeid laten.
Directeur Albert Polman van het Amsterdamse Amolf Instituut kon begin dit jaar al melden dat hij een procédé had gevonden om de weerkaatsing tot bijna nul te reduceren en veel meer kleuren te benutten voor de stroomopwekking. De effiëntie van zonnecellen zou tot boven de 50 procent kunnen groeien. Er is echter nog wel een jaar of vijf, of meer, te gaan voordat zijn superzonnecellen in commercieel verkrijgbare panelen zijn verwerkt.
Misschien dat hij tegen die tijd voorbij is gestreefd door zijn Amerikaanse collega's van het Massachusetts Institute of Technology. Zij hebben een flinterdunne folie bewerkt met een speld. Waar de speld een deukje in de folie drukt, ontstaat een spanning in de folie die groter wordt naarmate de folie dichter bij de naaldpunt ligt.
Door die spanning verandert de atoomstructuur ter plekke en daardoor worden door gebieden met verschillende spanning verschillende kleuren licht omgezet in stroom.
De naald veroorzaakt als het ware een trechterje en dat heeft als bijkomend voordeel dat de elektronen naar het middelpunt van de trechter worden geleid en zo makkelijker kunnen worden geoogst.

Wanneer de zonnetrechters marktrijp zullen zijn, wat de kosten van een paneel worden en hoe efficiënt die panelen dan zullen zijn, melden de onderzoekers helaas nog niet.
Dan gok ik voorlopig toch nog maar op de Amsterdamse superzonnepanelen. Die zijn al aardig ver uitontwikkeld.

Bron : trouw.nl

Datum : 30 november 2012


Bron: trouw.nl
Datum: 30 november 2012

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl