Wint warmtepomp de volgende energieslag? - BT duurzaam
Menu

Wint warmtepomp de volgende energieslag?

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/4171287/2015/11/02/Wint-warmtepomp-de-volgende-energieslag.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20151103

De afgelopen vijf jaar waren de jaren dat de zonnepanelen doorbraken. Staan we nu aan de vooravond van de opmars van de warmtepomp? Wereldwijd heb je het al snel over een lonkende miljardenmarkt.

We moeten met z'n allen veel minder CO2 de lucht in sturen. En we verwarmen onze huizen massaal met gas. In Nederland komt dat gas uit Groningen en/of Rusland. Gas waar we eigenlijk wel van af willen. De oplossing: iedereen een warmtepomp.

Warmtepompen zijn niet nieuw. En ik zoek al een tijdje naar een warmtepomp die mijn huis energieneutraal zou kunnen maken. Zie mijn blogs van vorig jaar over voorlopers in Heiloo en Groningen. Maar het leek allemaal nog niet slim voor bij mij thuis, ik kon mijn geld beter in andere groene ontwikkelingen steken. Warmtepompen waren omslachtig, te groot en te kostbaar.

Simpel en goedkoop

Daar lijkt nu verandering in te komen. Niet zo lang geleden kwamen het energie-onderzoekcentrum ECN in Petten en bedrijfsontwikkelaar Idea uit Alkmaar met een bericht dat er een kleine, simpel te installeren en goedkope pomp in aantocht is.

Zij zullen niet de enigen zijn die daar aan werken. Als warmtepompen op duurzame stroom gaan werken, kunnen zij voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot gaan zorgen. Niet alleen in Nederland, maar overal waar huizen en bedrijven verwarmd moeten worden. Daar valt dus veel geld mee te verdienen.

In Duitsland bijvoorbeeld, waar ze steeds meer groene stroom opwekken die hier prima bij gebruikt kan worden. En in de VS en Canada, maar ook in Zweden, Noorwegen en Denemarken zal de warmtepomp welkom zijn. Overal waar met gas, olie of kolen wordt gestookt. En zelfs als er al elektrisch, met straalkachels of elektrische radiatoren, wordt verwarmd, is de warmtepomp een beter alternatief.

1 kWh wordt 4 kWh

De pomp levert flink meer warmte dan je aan stroom uit het stopcontact haalt. Een simpele (en bij velen overbekende - excuses) vergelijking voor de werking is de 'omgekeerde koelkast'. Een koelkast moet de lucht in de koelkast afkoelen en geeft de warmte af aan de buitenkant van de kast. Een warmtepomp koelt vaak de buitenlucht en geeft de warmte daarvan af in een huis of kantoor. Dat werkt zelfs bij buitenluchttemperaturen onder nul.

Met 1 kWh aan verbruik voor het pompen, levert een warmtepomp gemiddeld 4 kWh aan warmte. Dat 'wondertje' kost, als je er een huis mee wilt verwarmen, nu al gauw tienduizend euro. Wie daar als eerste duizend euro van weet te maken, heeft de wereld aan zijn voeten.


Bron: Vincent Dekker (Trouw.nl)
Datum: 2 november 2015

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl