(mogelijk) financiële kater voor consument met zonnepanelen - BT duurzaam
Menu

(mogelijk) financiële kater voor consument met zonnepanelen

Bron: http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22971131/__Financiele_kater_voor_consument_met_zonnepanelen__.html

Veel consumenten met zonnepanelen op hun dak krijgen bij de jaarafrekening aanzienlijk minder geld terug van hun energiebedrijf dan zij hadden verwacht. Het gaat vooral om klanten van Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), meldt Gaslicht.com.

Volgens de vergelijkingssite hebben deze energiebedrijven een maas in de wet gevonden, waardoor klanten jaarlijks tientallen tot honderden euro’s kunnen mislopen. Zij komen daar vaak pas bij de jaarafrekening achter.

„Wij krijgen veel vragen en klachten van mensen met zonnepanelen die gebruikmaken van dag- en nachtstroom”, zegt oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com. Deze consumenten leveren overdag overtollige stroom van hun zonnepanelen aan hun energiebedrijf, maar nemen ’s avonds en ’s nachts juist weer elektriciteit af van hun stroombedrijf.

Ongunstig

Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij de stroom van de zonnepanelen verrekenen met deze klanten. „Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte stroom. Maar Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en NLE kiezen er voor om het verbruik apart te salderen voor de piek- en dalperiode. Dit is heel ongunstig voor zonnepaneelbezitters”, aldus Woldring.

Volgens hem is de informatie over de wijze van verrekening bovendien niet of heel lastig te vinden op de websites van energiemaatschappijen.

Toezichthouder ACM kan niet ingaan op dit specifieke geval, maar stelt wel dat de informatievoorziening van energiebedrijven een stuk duidelijker moet worden zodat klanten kunnen controleren of aan hun verwachtingen wordt voldaan. „We zijn hierover met de bedrijven in gesprek en verwachten op korte termijn duidelijke verbeteringen te zien”, benadrukt een ACM-woordvoerder.

Geen dief van portemonnee

Huishoudens met zonnepanelen die zich benadeeld voelen, krijgen van Woldring het advies om over te stappen naar een energieaanbieder die de geleverde en afgenomen stroom wel eerlijk afrekent. „Wees geen dief van je portemonnee en ga weg als je niet tevreden bent.” Of stap over naar een energiecontract met enkeltarief, aldus Woldring.


Bron: telegraaf.nl
Datum: 16 augustus 2014

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl