Zonnepanelen aansluiten - Zonnepanelen in uw regio - BT duurzaam
Menu

Zonnepanelen aansluiten

Waar op te letten bij het aansluiten van zonnepanelen

installatie zonnepanelen - http://www.flickr.com/photos/oregondot/

Het aansluiten van zonnepanelen is een vak apart. Het is een van de zaken bij het installeren van zonnepanelen waarbij je vakkennis nodig hebt. We lopen samen de belangrijkste punten bij het aansluiten van zonnepanelen door:

1. Positioneren van de omvormer

Begin bij het begin. Zoek een mooie plek voor de omvormer. Vaak is deze op zolder of in een technische ruimte goed te monteren. Kies een plek die bij normaal leven in je huis niet iedere dag in de weg of in beeld hangt. Het is een tamelijk groot apparaat, dus in de meterkast zal meestal niet passen.

Tevens moet het een goed bereikbare plek zijn, het kan immers voorkomen dat je fysiek toegang tot de omvormer moet hebben, en niet alleen bij het aansluiten van de zonnepanelen maar ook in de periode daarna.

Worden er bijvoorbeeld werkzaamheden aan de panelen of omvormer uitgevoerd? Dan moet de omvormer fysiek uitgeschakeld worden door de veiligheidspal te verwijderen en daarmee de stroomkring te onderbreken. Pas dan wekken de zonnepanelen geen spanning meer op. Maar let op, op de aansluitdraden van de zonnepanelen kan nog altijd spanning staan.

De zonnepanelen wekken namelijk een gelijkspanning op welke zo mogelijk nog gevaarlijker is dan de wisselspanning die we van het thuisnet gewend zijn. En die is al niet ongevaarlijk. Let er dus op bij het aansluiten van de zonnepanelen dat je contact met de aansluitdraden vermijdt. De spanning kan hier oplopen tot ver boven de 400 volt.

Belangrijk voor de positie van de omvormer is ook of deze positie goed te bereiken is met de aansluitkabels van de zonnepanelen naar de omvormer toe en van de omvormer naar de meterkast.

2. Kabelgeleiding bepalen

De omvormer heeft zijn definitieve positie gekregen. Nu is het zaak alle aansluitkabels netjes van en naar de omvormer toe te bepalen. Soms moet hiervoor door het plafond of door een muur geboord worden, en als het echt niet anders kan, kunnen de kabels door de muurisolatie gepositioneerd worden.

Feit is dat de zonnepanelen op hoogte gemonteerd worden en de meterkast zit altijd op de begane grond. Die afstand moet op de een of andere manier overbrugd worden. Maar dan wel graag onzichtbaar, want kabels door de woonkamer of langs je huis af is natuurlijk geen gezicht.

3. Omvormer buiten werking stellen

Zorg dat de veiligheidspal uit de omvormer verwijderd is en sluit dan voorzicht alle kabels aan. De stroomkabel met wisselspanning die van de omvormer naar de meterkast loopt, moet worden aangesloten door een elektricien. Er dient een nieuwe zware zekering te worden geplaatst. Wij huren hier altijd een gecertificeerde elektriciën voor in.

Zelf zonnepanelen aansluiten?

Dat is dus prima mogelijk, maar zorg dat iedere stap in het proces met voorzichtigheid wordt uitgevoerd, dan kan het ook prima zelf.

Voel je je niet comfortabel met het zelf aansluiten van zonnepanelen? Neem dan snel contact met ons op.

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl