Zonneboilers - Zonnepanelen in uw regio - BT duurzaam
Menu

Zonneboilers

Een zonneboiler is de aanduiding van een systeem dat de elektromagnetische straling van de zon omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van ruimtes of warm (tap)water. Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen. Eén daarvan is de collector op het dak, die lijkt op een zonnepaneel. Andere onderdelen van een zonneboiler zijn de leidingen naar een voorraadvat, een geïsoleerd voorraadvat, een pomp, temperatuursensoren en een naverwarmer. Op zonnige dagen wordt het water voor douche, bad en keuken volledig duurzaam verwarmd met behulp van zonne-energie. Op dagen dat de zon onvoldoende schijnt springt een naverwarmer bij. Op jaarbasis gebruikt u ongeveer 45% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

 

Werking

Een zonneboiler zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte en verwarmt daarmee de vloeistof (een combinatie van water en antivries) die door leidingen in de zonnecollector loopt. Via een buizensysteem wordt de vloeistof die als een warmtetransportmiddel werkt vervolgens van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt de vloeistof door een warmtewisselaar, die warmte afgeeft aan het water. Het warme water wordt bewaard in een geïsoleerd voorraadvat, omdat de productie van de warmte niet altijd gelijk is aan de vraag. Het voorraadvat zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat. Een naverwarmer verwarmt eventueel het water extra bij om de gewenste gebruikstemperatuur te verkrijgen. Dat is meestal een cv-combiketel of een boiler. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om je huis te verwarmen of als warm (tap)water dienen. Met name voor vloerverwarming is het water uit een zonneboiler perfect. Vloerverwarming heeft namelijk niet zo een hoge watertemperatuur nodig als verwarmen door middel van radiatoren.

Bij zonneboilers kennen we eigenlijk twee systemen: een open systeem en een gesloten systeem. Een open systeem kun je het beste vergelijken met een radiator op het dak waarlangs het water wordt gepompt. Dit systeem zie je met name in warmere landen. In Nederland kennen wij over het algemeen een gesloten systeem, bestaande uit twee circuits, een pomp en temperatuursensoren. In de zonnecollector zit dan een speciale vloeistof die niet kan bevriezen. Een pomp en temperatuursensoren zorgen er voor dat het systeem alleen in werking wordt gezet als de zonnecollector energie kan leveren.

Energiebesparing

Met een zonneboiler is het mogelijk om bijna de helft van je energiegebruik voor warm water te besparen. In plaats van kostbare en milieuonvriendelijke fossiele brandstoffen te gebruiken, maakt u namelijk gebruik van gratis zonlicht om het water mee te verwarmen. Een huishouden van vier personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 210 m3 gas, ofwel 140 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2014/2015). Daarvan blijft 110 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (zo’n 25 euro voor circa 100 kWh verbruik) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Naast besparen op gaskosten, kunt u ook op de elektriciteitskosten besparen. Normaal gesproken warmen apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser zelf het water op. Als je hiervoor echter warm water gebruikt uit je zonneboiler, verbruikt de machine minder elektriciteit. Dat is dus dubbel voordeel. Wilt u dubbel besparen, dan heeft men wel speciaal daarvoor ingerichte hot-fill apparatuur nodig. Heeft u geen hot-fill aparatuur, dan is het overigens ook mogelijk om uw gewone wasmachine of vaatwasser te veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren.

Als de energieprijzen in de toekomst stijgen, dan zult u met een zonneboiler nog meer besparen op uw energiekosten. Investeren in een zonneboiler wordt dan nog aantrekkelijker.

Rendabel in Nederland?

Nederland is niet het land met de meeste zonuren van de wereld. Een terechte vraag is dan ook of het rendabel is om in Nederland een zonneboiler aan te schaffen.

Op basis van het aantal zonuren per jaar hebben we vastgesteld dat de gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 12 jaar is. Na 12 jaar heeft u dus genoeg op gas bespaard om de zonneboiler als het ware opnieuw te kopen. Hierbij wordt er van uit gegaan dat de gasprijs even hoog blijft. De kans dat de zonneboiler eerder terug verdient is echter groot, omdat de gasprijs de laatste jaren flink gestegen is. De verwachting is dat dit ook de komende jaren zal gebeuren.

U kunt op verschillende manieren naar dit rendement kijken; vanuit een financieel standpunt en vanuit een maatschappelijk verantwoord standpunt. Vanuit financieel oogpunt zult u voornamelijk geïnteresseerd zijn in de terugverdientijd van de zonneboiler. Vanuit een maatschappelijk verantwoord oogpunt zult u waarschijnlijk meer interesse hebben in de duurzame waarde van een zonneboiler en dus hoeveel gas en CO2 u zou kunnen besparen. Wellicht vindt u beide standpunten belangrijk, dat kan natuurlijk ook.

Met een terugverdientijd van 12 jaar denken wij dat de zonneboiler mensen met beide standpunten tevreden kan stellen.

Duurzaam

Een zonneboiler komt niet alleen uzelf ten goede, maar ook het milieu. Omdat een zonneboiler zonne-energie gebruikt om water te verwarmen, neemt het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, af. Met een zonneboiler kan een huishouden het aardgas dat nodig is voor waterverwarming met bijna de helft verminderen. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler en een hr-combiketel als naverwarmer jaarlijks zo’n 210 m3 gas. Dit betekent een vermindering van de CO2-uitstoot met ruim 370 kilogram per jaar. Een zonneboiler is dus een goede manier om het milieu een handje te helpen.

Kosten

Voor een zonneboiler bent u ongeveer 2000 tot 5000 euro kwijt, inclusief de installatiekosten. De prijzen voor een zonneboiler variëren afhankelijk van het type zonneboiler, de benodigde capaciteit en uw comfortwensen. Indien u geïnteresseerd bent in een zonneboiler laat het ons dan weten, zodat we u uitgebreid kunnen informeren over de mogelijkheden en prijzen.

Onderhoud

Een zonneboiler is een onderhoudsvriendelijk systeem. Wij raden onze klanten wel aan om hun systeem ten minste één keer in de 5 jaar door ons te laten controleren. De kosten voor een onderhoudscontrole bedragen 50 euro, uitgaande van een zonneboiler met een terugloopsysteem. Voor een zonneboiler met een drukgevuld systeem betaalt u 150 euro per onderhoudsbeurt.

Soorten zonneboilers

Er zijn diverse soorten zonneboilers te koop. Voor de consumentenmarkt zijn er 4 zonneboilers die het meest gebruikt worden: standaard zonneboilers, compacte zonneboilers, cv-zonneboilers en zonneboilercombi’s.

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een los voorraadvat dat in de woning wordt geplaatst. Een standaard zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 80 en 200 liter.

Een compacte zonneboiler heeft als voordeel dat het geen los voorraadvat heeft. De zonnecollector en het voorraadvat zijn namelijk geïntegreerd, waardoor de compacte zonneboiler een stuk minder ruimte in zal nemen. Doordat de watervoorraad echter op het dak wordt opgeslagen, moet het dak wel extra gewicht kunnen dragen. Bekijk vooraf of uw dak hiervoor geschikt is. In de compacte zonneboiler kan tussen de 70 en 170 liter water worden opgeslagen.

Bij de cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler. Hierdoor dient de zonneboiler als een soort voorverwarmer van de cv-ketel, waardoor er ook bespaart kan worden op de stookkosten voor de verwarming. Deze zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 110 en 300 liter.

Bovenstaande zonneboilers leveren alleen tapwater. Wilt u een zonneboiler ook gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Dan is een zonneboilercombi de juiste keuze. De warmte in deze zonneboiler wordt gebruikt voor het opwarmen van tapwater én voor de centrale verwarming. Deze zonneboiler is vooral geschikt voor lagetemperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming. De zonneboilercombi heeft een watervoorraad van circa 250 liter.

Het soort zonneboiler dat u aanschaft hangt een beetje van uw situatie af. Toch zijn de verschillen niet zo heel groot. De verschillen zitten vooral in de inhoud van het voorraadvat en in de naverwarmer die past bij de installatie. De naverwarmer is meestal een cv-combiketel of een boiler die geschikt is om bij te warmen als de zon onvoldoende warmte oplevert of als er veel warm water nodig is.

Vergunning

Het plaatsen van een zonneboiler is in principe vergunningvrij. Voor bijzondere situaties (bijvoorbeeld in een beschermd stads- of dorpsgezicht of voor een monumentaal pand) is wel een omgevingsvergunning nodig. Het is daarom verstandig contact op te nemen met uw gemeente of de vergunningcheck te doen op https://www.omgevingsloket.nl/.

Wij van BT Duurzame Installatietechniek helpen u graag bij de aankoop van de juiste zonneboiler. Wij houden de markt nauwlettend voor u in de gaten, hetgeen wil zeggen dat wij extra goed op de prijzen en op de kwaliteit letten van de producten die wij u aanbevelen. Daarnaast vinden wij de garantietermijn en de service van de fabrikant minstens zo belangrijk. Wij willen namelijk dat u lang en zonder problemen kan blijven genieten van uw zonneboiler. Op die manier denken wij met u mee!

Naast aankoopadvies kunt u bij ons terecht voor de complete installatie en de nazorg van uw systeem.

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl