Soorten zonnepanelen - Zonnepanelen in uw regio - BT duurzaam
Menu

Soorten zonnepanelen

Verschillende zonnecelen

Verschillende soorten zonnepanelen - http://www.flickr.com/photos/demmbatz/

Types zonnepanelen

Voor zonnepaneleninstallaties wordt gebruik gemaakt van kristallijne zonnepanelen. De samenstelling van de zonnecellen is bepalend voor het type zonnepaneel. Voor het maken van de juiste keuze type zonnepaneel zijn diverse aspecten van belang. De kristallijne zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen :

Monokristallijn

Voor de productie van monokristallijne zonnecellen worden er staven getrokken uit een zuiver siliciumsmelt. Deze staven bestaan uit één (mono) gaaf kristal. Door deze zuivere samenstelling hebben deze soort zonnepanelen het hoogste rendement (tussen 14-18%). Echter zijn de productiekosten van deze zonnepanelen vrij kostbaar in verhouding tot andere (polykristallijne) zonnepanelen. Het voordeel is wel dat deze panelen efficiënter zijn op de langere termijn. Je kunt de panelen herkennen aan de afgeronde hoeken van de zonnecellen en de zuiver donker blauwe kleur. Uit esthetisch oogpunt worden er ook monokristallijne zonnepanelen gemaakt met een donkere afwerking en zwarte omlijsting. Deze panelen worden in de volksmond ook wel “blackpanels” genoemd.

 

 

Polykristallijn

De polykristallijne (of multikristallijne) zonnecellen worden vervaardigd uit gesmolten silicium van meervoudige kristallen. Door deze minder zuivere samenstelling hebben deze panelen een lager rendement (tussen 12-14%) dan de monokristallijne zonnepanelen. Door de rechthoekige vorm van de cellen hebben deze een groter oppervlak dan de monokristallijne zonnecellen. De proceskosten van deze cellen zijn relatief laag en daardoor uit financieel oogpunt erg goed inzetbaar. De samenstelling van meervoudige kristallen geeft de panelen een “schitterende” blauwe kleur.

 

 

 

 

 

 

 

CIS Zonnepanelen

Naast de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen die beide vervaardigd worden uit silicium is er nog een derde type zonnepaneel op de markt. Dit zonnepaneel wordt gemaakt uit de ingrediënten: koper, indium en selenide. Afgekort noemt men deze zonnepanelen CIS zonnepanelen. Dit derde generatie zonnepaneel kenmerkt zich door zijn effen zwarte kleur. De productie kosten van dit type zonnepanelen zijn een stuk duurder in verhouding met die van de kristallijne zonnepanelen. Door de CIS techniek hebben de zonnepanelen echter een zeer goede opbrengst bij minder optimale omstandigheden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan situaties van weinig zonlicht of schaduwvorming. Indien goed geplaatst kunnen CIS zonnepanelen tot wel 10 procent meer rendement behalen ten opzichten van andere type zonnepanelen. Daarnaast zijn de panelen in afmeting minder groot dan poly en monokristallijn zonnepanelen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op Duurzame-Zonnepanelen.nl.

Voor het bepalen van het type zonnepaneel moet een juiste afweging worden gemaakt tussen de voor- en nadelen van de verschillende types zonnepanelen. Wij voorzien u graag van een goed advies voor deze keuze.

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl