Salderen - Zonnepanelen in uw regio - BT duurzaam
Menu

Salderen

De verrekening met uw energieleverancier

slimme meter - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intelligenter_zaehler-_Smart_meter.jpg

Salderen kleinverbruikers (max. 3 x 80 A)

Het verrekenen van duurzame energie

Salderen betekent het verrekenen van de door uw zonnepanelen opgewekte stroom met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. U krijgt voor de terug geleverde stroom hetzelfde tarief als waarvoor u het afneemt. Dus naast de kilowattuurprijs krijgt u ook uw BTW en energiebelasting terug. In Nederland is het tot op heden wettelijk geregeld dat alle energieleveranciers verplicht zijn minimaal te salderen tot 5000 kWh.

Onbeperkt salderen

In Nederland zijn alle energieleveranciers sinds 1 januari 2014 veplicht om de zelfopgewekte zonnestroom van particulieren onbeperkt te salderen. Over een eventueel overschot (als u meer stroom opwekt dan u verbruikt) moet de energieleverancier tevens een redelijke vergoeding betalen. Deze vergoeding is niet bij alle leveranciers gelijk en de energieleveranciers zijn ook niet altijd even duidelijk hierover. Hier vindt u een overzicht met actuele informatie over salderen en terugleververgoedingen per energieleverancier in Nederland.

 

 

http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/omvormers/sunny-boy/sunny-boy-3000tl-3600tl-4000tl-5000tl.htmlWanneer u uw eigen stroom produceert met zonnepanelen, dan zijn er dagen dat u meer of minder stroom produceert dan dat u op dat moment verbruikt. In de winter produceert u vaak te weinig stroom voor uw eigen verbruik en in de zomer te veel. Vanwege die reden wordt uw PV-installatie gekoppeld aan het elektriciteit netwerk  en functioneert uw energieleverancier als uw buffer. De stroom die u in de winter te weinig produceert neemt u af van uw energieleverancier, en de stroom die u in de zomer te veel produceert levert u terug aan uw energieleverancier.

Voor een gemiddeld/standaard huishouden is het minimum van salderen (5000 kWh) geen enkel probleem, doordat men vaak minder verbruikt of produceert dan het wettelijk bepaalde minimum. De prijs die u in Nederland terug krijgt voor het terug leveren boven het minimum van 5000 kWh is (nog) dusdanig weinig dat dit niet in verhouding is tot de investering. Echter zijn er nu ook  groene energie-leveranciers die onbeperkt salderen.  Dus verbruikt u meer dan het minimum en wilt/gaat u ook meer produceren dan zijn er nog andere mogelijkheden. Neemt u contact met ons op voor alle mogelijkheden van salderen.

 

 

 

Voorbeeld 1

Als u in een jaar 3.500 kWh afneemt van uw energieleverancier en 1.000 kWh invoedt op het elektriciteit netwerk, dan brengt de energieleverancier (3.500-1.000=) 2.500 kWh bij u in rekening.

Voorbeeld 2

Als u in een jaar 3.500 kWh afneemt van uw energieleverancier en 5.000 kWh invoedt op het elektriciteit netwerk, dan ontvangt u voor (5.000-3.500=) 1.500 kWh een terugleververgoeding. De vergoeding over de 1.500 kWh is de inkoopprijs voor de energieleverancier en dus niet aantrekkelijk t.o.v. de investering.

Salderen Grootverbruikers

Grootverbruikers – alle aansluitingen groter dan 3x80A – moeten hun tarieven en voorwaarden zelf onderhandelen met de energieleverancier. Dit geldt ook voor de voorwaarden en tarieven van teruggeleverde energie. De salderingsregeling geldt in ieder geval voor het leveringsdeel voor grootverbruikers nog niet. Voor grootverbruikers zijn er op dit moment financieël alleen nog maar fiscale voordelen te behalen uit de zakelijke subsidies.

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl