Menu

Rekenvoorbeeld ledverlichting zakelijk

Een heldere uitleg

zonnepanelen headimage

Wilt u ook energie besparen door middel van ledverlichting? Aan de hand van het volgende voorbeeld laten wij u graag zien hoe groot de energiebesparing ongeveer zal zijn.

Kantoor
De heer Vos is eigenaar van een kantoorpand. In dit kantoorpand heeft de heer Vos in het verleden 150 TL-D lampen laten plaatsen met een wattage van 58 watt per lamp. Het voorschakelapparaat veroorzaakt daarnaast een verlies van ongeveer 7 watt. Daarnaast bedraagt de lichtopbrengst van iedere TL-D lamp 5.240 lumen. In totaal is de lichtopbrengst van alle lampen tezamen dus 786.000 lumen. (Eventuele lichtopbrengstverliezen laten we in dit voorbeeld even buiten beschouwing om het eenvoudig te houden).

Uit het bovenstaande kunnen we opmaken dat elke TL-D lamp zo’n 65 watt per uur verbruikt. Deze lampen branden op werkdagen gemiddeld 10 uur per dag, hetgeen neerkomt op een totale duur van 50 uur per week.

De heer Vos betaalt voor zijn elektriciteit 21 cent per kWh, waardoor zijn verlichtingskosten uitkomen op € 102,38 per week. Dit staat gelijk aan jaarlijks € 5.323,50.

Door te investeren in ledverlichting kan de heer Vos aanzienlijk besparen. Zou hij zijn TL-D lampen vervangen door LED-TL lampen dan heeft hij 212 LED-TL lampen nodig van ieder 3.700 lumen. Een LED-TL met deze lichtopbrengst verbruikt 25 watt. Omdat de transformator in de LED-buis is verwerkt veroorzaakt deze geen elektriciteitsverlies.

Door de traditionele TL-D buizen te vervangen betaalt de heer Vos slechts de helft van zijn verlichtingskosten, namelijk € 55,65 per week. Dit staat gelijk aan € 2.893,80 per jaar. De energiebesparing komt hierdoor neer op 45,6% per jaar.

De aanschafprijs van een LED-TL met een lichtopbrengst van 3.700 lumen bedraagt € 30,- per stuk. Hierdoor komen de totale investeringskosten neer op € 6.360,-. De terugverdientijd van de investering is dan nog geen 3 jaar!