Menu

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een duurzaam alternatief voor of aanvulling op traditionele verwarmingssystemen, zoals de CV. Verwarmen door middel van infrarood werkt alleen net even anders dan de meeste van ons gewend zijn. Infraroodpanelen verwarmen namelijk de objecten in een ruimte, in plaats van de lucht in een ruimte. Via een halfgeleider zetten de panelen elektriciteit om in onzichtbare infrarode warmtestralen. Op deze manier zorgen infraroodpanelen voor een aangename en natuurlijke stralingswarmte, die het beste te vergelijken is met de warmte die men ervaart als men in de zon zit.

Infraroodverwarming is in Nederland nog redelijk onbekend bij het grote publiek. In de Scandinavische landen is het echter al veel langer een bekend fenomeen en zijn infraroodpanelen ruimschoots beproefd en gemeengoed geworden.

 

Infraroodstraling

Infraroodstraling bestaat uit elektromagnetische golven die ook in het zonlicht voorkomen. Het infrarode gedeelte van het totale spectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte tussen 780 en 10.000 nanometer.

Infrarood is dezelfde warmte waarmee de zon de aarde verwarmt en dezelfde warmte die wordt geproduceerd door ons eigen lichaam.

Toepassing

Infraroodverwarming kan prima worden toegepast als hoofdverwarming. In dat geval kan uw oude verwarmingsinstallatie afgekoppeld of in het geheel verwijderd worden, indien u daar voorheen gebruik van heeft gemaakt. Infraroodverwarming kan dan een aanzienlijke besparing op uw gasverbruik opleveren en is een duurzame keuze met betrekking tot het milieu.

Bovendien kunt u infraroodverwarming ook als bijverwarming gebruiken, waarbij individuele vertrekken van infraroodpanelen worden voorzien. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u juist die plaatsen in een woning of gebouw wilt verwarmen waar u of anderen vaak verblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, een zithoek of een werkplek. Op deze manier creëert u ter plaatse een microklimaat die warm en aangenaam is en blijven andere ruimten waar op dat moment geen verwarming nodig is bewust wat koeler. Bijverwarming door middel van infraroodpanelen biedt ook een uitkomst voor ruimten die niet warm willen worden met behulp van uw hoofdverwarmingssysteem. Hierbij kunt u denken aan ruimten zoals de garage of de zolder.

Infraroodverwarming is een comfortabele, veilige en energie-efficiënte vorm van verwarmen. Het is zeer geschikt als:

♦ Comfortabele en intelligente verwarming van uw woning

♦ Kantoorverwarming met mogelijkheid tot creëren van microklimaten

♦ Verwarming in zorginstellingen zonder ongewenste luchtcirculatie

♦ Verwarmingselement in sauna’s en infraroodcabines

♦ Badkamerverwarming, waar vocht en schimmels geen kans krijgen

♦ Paardenstallen voor een gezond klimaat voor toppaarden

Besparing

U kunt infraroodverwarming als innovatief product goed inzetten om uw energieverbruik te reduceren en kosten te besparen. Onze ervaring leert dat het met infraroodverwarming mogelijk is om 10 tot 40% op uw verwarmingskosten te besparen. Deze besparing kunt u bereiken als u kritisch naar uw warmtebehoefte kijkt en door alleen daar te verwarmen waar u op dat moment warmte en comfort nodig heeft. Zo is het mogelijk in een open ruimte microklimaten te creëren, waardoor geen ‘loze’ ruimte onnodig wordt verwarmd. U zult overigens ervaren dat u het met infraroodverwarming sneller warm krijgt in vergelijking tot traditionele convectieverwarming. Hierdoor hoeft de ruimte niet zo warm hoeft te worden als voorheen en is het niet nodig om de verwarming constant aan te zetten. Op deze manier gebruikt u dus minder energie.

Verder is het mooie aan infraroodverwarming dat u geen aardgas meer hoeft te gebruiken voor het verwarmen en dat het verwarmen helemaal duurzaam is als u duurzaam opgewekte elektriciteit afneemt.

Uiterlijk

De infraroodpanelen zijn gemaakt van hittebestendig en gehard veiligheidsglas. Indien gewenst kunnen de panelen van een aluminium frame worden voorzien. De panelen en frames zijn in alle RAL-kleuren en in allerlei afmetingen leverbaar. U kiest simpelweg de kleur, die het best past bij uw interieur. De afmetingen van uw infraroodpanelen zijn onder andere afhankelijk van uw warmtebehoefte en van de grootte van de ruimte(n). Wij adviseren u daar graag over.

Wilt u uw infraroodpanelen liever personaliseren? Ook dat is mogelijk. Een afbeelding van uw gezin, een vakantiefoto, een mooi landschap of een spiegelende laag behoren allemaal tot de mogelijkheden. Vooral als u ervoor kiest om de panelen aan de wand te bevestigen, geeft een decoratieve coating een erg prettige uitstraling.

Gezondheid en veiligheid

Vaak wordt ons de vraag gesteld of infraroodstraling slecht is voor de gezondheid. Dat is zeer zeker niet het geval. Infraroodstraling is namelijk een elektromagnetische straling met een langere golflengte, die minder energie per foton (lichtdeeltje) bezit dan zichtbaar of ultraviolet licht. De infraroodpanelen waar wij mee werken hebben allemaal een frequentiegebied in het energiespectrum van rond de 10.000 nm, hetgeen het prettige en gezonde deelgebied is.

In een gezonde leefomgeving speelt de luchtkwaliteit een belangrijke rol. Met name de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van stofdeeltjes en huismijt hebben invloed op de kwaliteit van de lucht. Doordat infraroodpanelen objecten verwarmen, ontstaan er geen luchtstromen, in tegenstelling tot de meeste traditionele verwarmingssystemen. Vanwege deze eigenschap krijgen bacteriën, stofdeeltjes en huisstofmijt minder kans om zich door uw woning of gebouw te verplaatsen.

Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar de objecten in de ruimte. Precies zoals de zon dat doet met de (objecten op de) aarde. De lucht wordt wel warmer, maar dit komt voornamelijk doordat de objecten warmte afgeven aan de aangrenzende lucht. Deze manier van opwarmen heeft nog een groot voordeel met betrekking tot een gezond binnenklimaat. Traditionele centrale verwarming verwarmt namelijk de lucht in huis, waardoor de lucht warm wordt en zelfs droog kan worden. Bij het openen van een raam of deur waait de verwarmde lucht naar buiten om plaats te maken voor de koude buitenlucht. Zonde van de energie natuurlijk! Doordat infraroodverwarming de lucht niet verwarmt, geeft het ook niks als je een raam of deur openzet. Schone, frisse lucht vult het gebouw, maar doordat de objecten binnenshuis hun warmte behouden wordt het nooit koud.

Eenvoudige en snelle installatie

Een groot voordeel van infraroodverwarming is de eenvoudige en snelle installatie. Infraroodpanelen worden namelijk aan de muur of aan het plafond bevestigd en werken op elektriciteit. Daardoor is enkel een stroomaansluiting in de buurt nodig en is het niet langer nodig om verwarmingsleidingen te trekken. Met een thermostaat is het vervolgens mogelijk om de warmtebehoefte per ruimte te regelen. Voer simpelweg de gewenste temperatuur en de verwarmingstijden in en de thermostaat zorgt voor een aangename en comfortabele verwarming. De regelapparatuur is voorzien van intelligente software die ervoor zorgt dat het maximale resultaat uit een minimaal energiegebruik wordt gehaald.

De infraroodpanelen worden bij voorkeur aan het plafond bevestigd, omdat de panelen dan het grootste bereik hebben. Plaatst u ze dus aan de wand, dan geniet u niet van het maximale rendement. Het bevestigen van de infraroodpanelen aan de wand gebeurt vaak als bevestiging aan het plafond niet mogelijk is. Toch zal ook bij bevestiging aan de wand het rendement nog steeds hoger zijn dan bij traditionele centrale verwarming.

Voordelen en nadelen

Voordat u besluit infraroodverwarming aan te leggen in huis, op kantoor, op een school, in een bedrijfshal of in de praktijk, wilt u natuurlijk wel weten wat de voor- en nadelen zijn. Wij hebben ze voor u verzameld en opgesomd:

 

Voordelen
♦ Aantrekkelijke aanschafprijs van de panelen;

♦ Lage installatiekosten in vergelijking tot een traditionele centrale verwarming;

♦ Lager energieverbruik doordat objecten, materialen en personen direct worden verwarmd;

♦ U bespaart op uw energierekening. De besparing is afhankelijk van uw situatie. Ervaring leert dat u ongeveer 10 tot 40% op uw verwarmingskosten zult besparen;

♦ Snelle en eenvoudige installatie zonder ingrijpende werken. U hoeft geen leidingen aan te leggen;

♦ Onderhoudsvrij;

♦ Geen ophopingen van stof of vuil rond de verwarmingspanelen, gezien de panelen aan de muur of het plafond bevestigd zijn;

♦ Lage emissie;

♦ CO² neutraal (mits u gebruik maakt van groene stroom);

♦ Verminderd risico op koolstofmonoxidevergiftiging;

♦ U creëert een gezond en comfortabel binnenklimaat: de luchtvochtigheid blijft stabiel;

♦ U beperkt de luchtcirculatie en voorkomt ronddwarrelend stof: stof en huismijt worden niet rondgeblazen zoals met convectieverwarming;

♦ Infraroodverwarming draagt positief bij aan droge en schimmelvrije muren;

♦ Gezondheidsbevorderende werking van infrarood. Infrarood heeft een helende werking op de mens. Zeer geschikt voor mensen met problemen op de luchtwegen, astma, artritis, of reuma;

♦ U geniet direct na het aanzetten van de panelen van de warmte. Zoals u meteen de warmte voelt als de zon doorbreekt. Ideaal om bijvoorbeeld kleine ruimtes op te warmen, waar je niet vaak komt;

♦ De panelen kunt u op elk stopcontact aansluiten en dus verplaatsen indien dat nodig is;

♦ Volledig geruisloze en geurloze werking;

♦ Geïntegreerde draadloze thermostaat;

♦ U kunt de verwarming online regelen. Bijvoorbeeld met uw smartphone, tablet of pc;

♦ U kunt de warmte in de zone regelen. Bijvoorbeeld meer warmte bij de deur en minder in de rest van de ruimte;

♦ U kunt ventileren zonder warmte te verliezen;

♦ U bespaart ruimte doordat u geen radiatoren hoeft te plaatsen;

♦ Aan te passen aan elk interieur of design. Met een speciale coating kunt u de verwarmingspanelen personaliseren.

 

Nadelen
♦ U dient elektriciteitskabels aan te leggen om de infraroodpanelen op aan te sluiten;

♦ U dient verwarmingspanelen aan het plafond te bevestigen. Desgewenst kan dit ook aan de muur, hoewel het rendement dan lager is.

 

Heeft u interesse in infraroodverwarming, laat het ons dan weten. Wij berekenen graag voor u hoeveel capaciteit er voor uw woning of gebouw benodigd is en wat de energiebesparing en de kosten daarvan zullen bedragen.