Hoe werken zonnepanelen? - Zonnepanelen in uw regio - BT duurzaam
Menu

Hoe werken zonnepanelen?

De zon als uw energie bron

hoe werken zonnepanelen - http://www.flickr.com/photos/salforduniversity/

Energie produceren uit zonlicht

Een veel voorkomende vraag: Hoe werken zonnepanelen? We hebben allemaal wel eens gehoord van de term zonnepanelen, maar de werking ervan is voor veel mensen nog een raadsel. Met onderstaande omschrijving proberen wij u een beeld te geven hoe een PV-systeem daglicht omzet in bruikbare zonne-energie.

Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecellen zijn aangebracht. Deze zonnecellen worden in de meeste gevallen gemaakt van silicium (kristallijn) of opgedampt silicium (amorf). Silicium is het hoofdbestanddeel van zand en heeft de bijzondere eigenschap dat het daglicht kan omzetten in elektrische energie (ook wel ‘Photo Voltaic’ of ‘PV’ genoemd). Vandaar dat wij in de praktijk ook vaak over PV (photovoltaïsche)-systemen praten. Door instraling van daglicht op de zonnepanelen ontstaat er door een natuurkundig proces binnen de zonnecellen een gelijkstroom. Voor alle duidelijkheid benadrukken wij nogmaals dat zonnepanelen werken op daglicht en kunnen daardoor in elk jaargetijde gebruikt worden. De zon hoeft dus niet te schijnen om duurzame energie op te wekken!

http://www.flickr.com/photos/salforduniversity/Alle zonnepanelen worden op het dak van de woning of bedrijfspand aan elkaar gekoppeld waardoor er een serie (string) zonnepanelen ontstaat. De bekabeling van deze serie wordt rechtstreeks aangesloten op een omvormer. De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt door de omvormer omgezet in een bruikbare wisselstroom (230 V). De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de woning of bedrijfspand en kan zo de opgewekte elektriciteit aan het netwerk toevoegen. Allereerst wordt met de elektriciteit uw eigen verbruik voorzien, de overige elektriciteit wordt terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. Voor het terug leveren aan het openbare netwerk zijn regels zie salderen.

Wilt u meer weten?

Projecten

Neem een kijkje naar ons werk:
BT Duurzame Installatietechniek B.V. Biestkampweg 27 5249 JZ Rosmalen Postbus 364
5240 AJ Rosmalen 06-41454444 073-8222157 info@btduurzaam.nl